sobota 29. prosince 2012

Zajímavosti o výživě

Tak o tohle se prostě nešlo nepodělit. V knihovně jsem si půjčila moc zajímavou knihu Jídlo nebo Jed?, na první pohled to vypadá jako kniha, která bude všechno kritizovat, ale nakonec jsem se v ní dočetla dost zajímavé věci. Tady je přehled několika z nich:

1. med by se neměl dávat do horkých nápojů, protože s tím ztrácí svou hodnotu, nemělo by se pokud možno medem sladit vůbec, protože obsahuje zbytkové alergeny z pylu, a tak je naprosto nevhodný pro děti mladší 18 měsíců
2. každé semínko (i lněné) se musí rozkousat, jinak volně projde trávícím traktem a neposkytne absolutně nic
3. jak poznat celozrnné pečivo od toho obarveného ? ve složení by mělo obsahovat minimálně 2 g vlákniny na jeden krajíc
4. nekupovat loupanou rýži, protože právě na jejím povrchu je veškerý užitek
5. když si dáte do cereálií mléko, vždycky ho dopijte, nevylévat ! Jsou v něm rozpuštěny vitaminy z cereálií.

6. neloupat ovoce, to je snad jasné, ve slupce je spousta vitaminů
7. obecně je nejprospěšnější tmavé ovoce, jako borůvky nebo maliny
8. stříbřitý povlak na drobném ovoci, jako jsou borůvky není na závadu, je to jejich přirozená ochrana před vnějšími vlivy

9. většina vitaminů v citrusovém ovoci je právě v bílé části u kůry, takže neodstraňovat!
10. neloupat ani okurku, lilek nebo cuketu - jejich slupka má prospěšná rostlinná barviva
11. když kupujete margarín, měl by být bez "transizomerů" a vyhnout byste se měli označení "hydrogenované oleje"
12. olivový olej obsahuje 10 % doporučené denní dávky vitaminu E, není vhodný na smažení, ale jeho varianta s označením "light" je vhodnější, vydrží totiž větší nápor tepla
13. mandle obsahují vitamin A, E a vápník, kešu obsahuje železo a vlašské ořechy omega 3 mastné kyseliny, oříšky kupujte v malých balení, umí se rychle kazit, hlavně nesolená !

Vsadím se, že minimálně jednu věc jste nevěděli. Doufám, že byl tento článek aspoň trochu přínosný ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat